Osb desky: Nezbytný materiál pro odolnou a atraktivní stavební konstrukci

25. březen 2024 / Aktuality
Osb desky: Nezbytný materiál pro odolnou a atraktivní stavební konstrukci

OSB desky (zkratka z Oriented Strand Board) se vyrábějí lisováním vrstev dřevěných třísek za vysoké teploty a tlaku. Vysušené třísky jsou ošetřeny pojivem, které je založené na umělých pryskyřicích. Lisováním se třísky ve všech třech vrstvách spojí dohromady a vytvoří se tak rovnoměrná deska s vynikajícími vlastnostmi. Výsledná deska má podobné vlastnosti jako překližka a používá se jako obklad, pokrytí střech nebo jako materiál pro podlahy. Díky používání pojiv na bázi polyuretanových pryskyřic, která neobsahují formaldehyd, jsou OSB desky zdravotně nezávadné a vhodné také pro vnitřní prostory a výrobu nábytku.

osb deska detail

>>>Prohlédněte si naši nabídku OSB desek

VÝHODY OSB DESEK

  • Pevnost a odolnost: OSB desky jsou velmi pevné a odolné vůči mechanickému namáhání a nárazům. Jsou schopny nést značné zatížení a odolávat deformacím, což je dělá vhodnými pro konstrukční účely.
  • Voděodolnost: OSB desky mají určitou míru odolnosti vůči vlhkosti a jsou schopny si zachovat svou pevnost i při mírném kontaktu s vodou. To je významné při použití OSB desek ve vlhkých nebo vystavených prostředích.
  • Jednoduchá montáž: Díky rozměrové přesnosti a povrchové rovnosti lze OSB desky snadno řezat, upravovat a montovat. Tím se zjednodušuje proces instalace a šetří čas a práci.
  • Dostupnost a cena: OSB desky jsou obvykle levnější než jiné materiály, jako je překližka. Jsou tak dostupnou cenovou alternativou srovnatelných vlastností a použitelné pro různé stavební projekty.

TYPY OSB DESEK DLE POUŽITÍ

  • OSB/1 pro všeobecné účely pro použití v interiéru v suchém prostředí.
  • OSB/2 pro použití v interiéru a kratší doby venkovního používání (třeba překlady stěn).
  • OSB/3 pro venkovní použití, vystaveno vodě několik desítek minut, ale bez stálého kontaktu.
  • OSB/4 pro použití v drsných a vlhkých podmínkách.^[1]

Rozdíly mezi druhy desek spočívají především v charakteristikách materiálu, tloušťkách nebo pevnosti desky. Každá deska se hodí pro konkrétní typ stavební konstrukce a závisí na ní i kvalita výsledné stavby.

Desky se mohou dálet dělit na typy s rovnými hranami a s perodrážkou.

OSB s ostrou hranou

Desky s rovnými hranami jsou vhodné pro široké spektrum použití, při stavbě stropů, podlah, stěn i celých dřevostaveb.

OSB s perodrážkou

Pro snadnou instalaci a spojování jednotlivých desek (například při pokládce podlahy nebo stropu), doporučujeme desky s perodrážkou.

Typy s perodrážkou na všech čtyřech stranách jsou označeny symbolem PD4. Povrch OSB desky může být podle úpravy hladký nebo broušený.

>>>Celá nabídka OSB desek

POUŽITÍ OSB DESEK

Podlahy: Osb desky se často používají jako podklad pro podlahu, ať už jde o dřevěnou podlahu, laminát nebo koberce. Díky své pevnosti a odolnosti jsou ideální pro konstrukci stabilní a rovnoměrné podlahy.

Stěny: Osb desky lze využít při stavbě vnitřních nebo vnějších stěn. Jsou ideálním materiálem pro různá obložení, jako jsou omítky nebo sádrokartonové desky. Osb desky také poskytují vynikající zvukovou a tepelnou izolaci.

Střechy: Osb desky se používají pro konstrukci podkroví a střešních plášťů. Jsou lehké, pevné a odolné vůči povětrnostním vlivům, což z nich dělá ideální materiál pro stavební konstrukce v rámci střech.

Obklady: Osb desky lze využít pro obklad fasád nebo jako výplně pro oken a dveří. Jsou stabilní a snadno se upravují, což umožňuje různé designové možnosti.

Konstrukce: Osb desky se používají také jako stavební materiál pro různé konstrukce, například pro stavbu přístřešků, plotů, pergol nebo zahradních domků.

Nábytek: Osb desky se často používají při výrobě nábytku, například pro konstrukci skříní, poliček nebo zahradního nábytku. Díky své odolnosti a možnosti snadného zpracování jsou ideálním materiálem pro tvorbu různých nábytkových prvků.

OSB nábytek

OSB desky se staly jednou z nejpopulárnějších materiálů pro širokou škálu aplikací a jednoznačně je lze doporučit pro realizce na stavbě i pro výrobu nábytku.

Kontaktujte naše prodejny, pomohou vám s výběrem těch nejvhodnějších typů pro váš projekt.